נראה כי עמדתה של הודו לגבי רגולציה של מטבעות קריפטוגרפיים מתפתחת, כאשר מועצת ניירות הערך של הודו (SEBI) דוגלת בפיקוח רב-רגולטורים בניגוד לחששות של הבנק המרכזי של הודו (RBI) לגבי סיכונים מאקרו-כלכליים פוטנציאליים הקשורים למטבעות דיגיטליים פרטיים. מסמכים שהגיעו לידי רויטרס חושפים את המלצת SEBI לגופים רגולטוריים שונים לפקח על מסחר במטבעות קריפטוגרפיים, מה שמסמן סטייה משמעותית מהגישה המחמירה הקודמת של המדינה כלפי נכסים וירטואליים.
עמדתה של SEBI, שלא נחשפה בעבר, מעידה על נכונות בקרב רשויות הודיות מסוימות לחקור את השימוש בנכסים וירטואליים פרטיים, בסטייה מהקביעה של ה-RBI שמטבעות כאלה מהווים איומים מאקרו-כלכליים משמעותיים. מאז 2018, הודו שומרת על עמדה קפדנית לגבי מטבעות קריפטוגרפיים, שמעידה בתחילה על איסור ה-RBI על מוסדות פיננסיים לעסוק במשתמשי קריפטו או בורסות. עם זאת, מהלך זה בוטל על ידי בית המשפט העליון. בשנת 2021, הממשלה ניסחה הצעת חוק שמטרתה להוציא מחוץ לחוק מטבעות קריפטוגרפיים פרטיים, למרות שעדיין לא הוצגה רשמית. במהלך כהונתה כנשיא ה-G20, הודו קראה לתיאום עולמי בוויסות הנכסים הדיגיטליים.
למרות הפתיחות של SEBI לפיקוח קריפטו, ה-RBI נשאר איתן בתמיכתו באיסור על מטבעות stable, שנועדו לשמור על ערך יציב מול מטבעות פיאט, תוך ציון דיונים מתמשכים בתוך הפאנל. ההמלצות של SEBI לפאנל הממשלתי מציעות גישה ניואנסית, המציעה שרגולטורים שונים יפקחו על היבטים ספציפיים של פעילות מטבעות קריפטוגרפיים בתחומיהם. SEBI צופה מעקב אחר ניירות ערך של מטבעות קריפטוגרפיים והנפקות מטבעות ראשוניות (ICOs), בדומה לתפקידה של רשות ניירות ערך והבורסה בארצות הברית.
יתרה מכך, SEBI מציע כי מטבעות קריפטוגרפיים המגובים במטבעות פיאט נופלים תחת סמכות ה-RBI, בעוד שרשות הרגולציה והפיתוח של הביטוח של הודו (IRDAI) ורשות הרגולציה והפיתוח של קרנות הפנסיה (PFRDA) מסדירות נכסים וירטואליים הקשורים לביטוח ופנסיה. הפתרון של תלונות משקיעים הקשורות למסחר במטבעות קריפטוגרפיים במסגרת חוק הגנת הצרכן של הודו מוצע גם על ידי SEBI.
למרות בקשות חוזרות ונשנות להערות, SEBI, RBI וגופים ממשלתיים רלוונטיים שמרו על שתיקה. ההגשות של RBI מדגישות חששות בנוגע לפוטנציאל של מטבעות קריפטוגרפיים להתחמקות ממס ועסקאות עמית לעמית מבוזרות, מה שמציב סיכונים במדיניות הפיסקלית. בנוסף, הוא מצביע על אובדן פוטנציאלי של הכנסה מסיגניוראז', הנגזרת מיצירת כסף, כתוצאה מאימוץ נרחב של מטבעות קריפטוגרפיים.
בעקבות פסיקת בית המשפט העליון משנת 2018 נגד ההגבלות של ה-RBI, הבנק המרכזי חיזק את הציות הקפדני לתקנות איסור הלבנת הון ומטבע חוץ, ולמעשה החרגה של מטבעות קריפטוגרפיים מהמערכת הפיננסית הרשמית של הודו. למרות האתגרים הרגולטוריים, המסחר במטבעות קריפטו בהודו שגשג, מה שגרם לממשלה להכניס מס על עסקאות קריפטו בשנת 2022. צעדים שלאחר מכן חייבו את כל הבורסות להירשם באופן מקומי כדי להקל על עסקאות קריפטו בתוך המדינה. דוח מדצמבר של PwC מצביע על כך ש-31 מדינות יישמו תקנות המאפשרות מסחר במטבעות קריפטוגרפיים.