למרות עמידה ביעד הצמיחה שלה לשנת 2023 עם עלייה של 5.2% בתוצר הריאלי, סין נתקלה בנסיגה כלכלית בולטת. לראשונה מזה כמעט שלושה עשורים, התמ"ג הנומינלי שלה במונחים דולריים ירד, יחד עם ירידה בחלקה הכלכלי העולמי זו השנה השנייה ברציפות. ירידה זו משקפת מגמה רחבה יותר של ירידה במומנטום בכלכלה הסינית, מה שמעלה חששות לגבי המסלול העתידי שלה והשפעתה על השוק העולמי.
בהפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שוויץ, טען ראש ממשלת סין לי צ'יאנג את ההתקדמות הכלכלית המתמשכת של האומה ואת המשך תפקידה כגורם משמעותי תורם לכלכלה העולמית. עם זאת, המציאות בשטח מציירת תמונה פחות אופטימית. ההתאוששות של סין שלאחר המגפה נראית פושרת, עם אינדיקטורים כגון מדד מנהלי הרכש של היצרנים שנחלש מתחת לסף הקריטי של 50 הנקודות במשך רוב השנה.
מגזר הנדל"ן, באופן מסורתי אבן יסוד בכלכלה הסינית, עומד בפני שפל חמור. נתונים מחודש דצמבר חשפו ירידה אחידה במחירי הדירות הקיימות בערים הגדולות, והדגישו מגמה רחבה יותר של השקעות נדל"ן מדשדשות והצטברות של נכסים שלא נמכרו. לצניחה זו הייתה השפעה אדוה על הוצאות הצרכנים והרווחים במגזר הפרטי, והחריפה עוד יותר את ההאטה הכלכלית.
ביציאה מהמגמות העולמיות, סין מתמודדת עם לחצים דפלציוניים. צמיחת התמ"ג הנומינלי שלה בפיגור מאחורי צמיחת התמ"ג הריאלית היא סימן מובהק לדפלציה זו, כאשר כמה אנליסטים משווים הקבלות לקיפאון הכלכלי הממושך של יפן לאחר התפוצצות בועת הנכסים שלה. תרחיש זה, המכונה לעתים קרובות "יפן", מהווה סיכון משמעותי ליציבותה הכלכלית של סין.
על הבמה הבינלאומית, נראה שהשפעתה של סין הולכת ופוחתת. חלקה בתוצר העולמי, לפי נתוני האומות המאוחדות, ירד ל-16.9% ב-2023, ירידה בולטת משיאה. ירידה זו, גדולה מזו שנראתה מאז מהפכת התרבות, מסמנת רמה פוטנציאלית בנוכחות הכלכלית העולמית של סין. הגורמים התורמים כוללים האטה בכלכלה המקומית והפיחות של היואן מול הדולר, המושפע מהעלאות הריבית בארה"ב.
העלייה המטאורית של סין מאז הצטרפותה לארגון הסחר העולמי בשנת 2001 הייתה מאפיין מכריע של הכלכלה העולמית. עם זאת, המגמות הנוכחיות מצביעות על נקודת ציר, עם ירידה בזמינות העבודה עקב הזדקנות האוכלוסייה ושיעורי ילודה נמוכים שיא מהווים אתגרים משמעותיים. שינוי דמוגרפי זה מחייב הערכה מחדש של אסטרטגיות צמיחה, שעלולות לכלול צעדים קיצוניים יותר מההתמקדות הנוכחית בהשקעות בתשתיות.
שווקים מתעוררים, כמו הודו וברזיל, תורמים יותר ויותר לצמיחה העולמית, מה שמביא לשינוי אסטרטגי עבור חברות הנשענות באופן מסורתי על השוק הסיני. ככל שהנוף הכלכלי של סין מתפתח, תפקידה בכלכלה הגלובלית עומד לקראת תקופה טרנספורמטיבית, עם השלכות מרחיקות לכת על הסחר הבינלאומי והמדיניות הכלכלית.